Čočková polévka

01.03.2019

Čočka. Výborná luštěnina, ze které se dá dělat spousta věcí. Můžete udělat čočkové burgery, čočku na kyselo a nebo tuhle vynikající polévku. Čočková polévka a bramboračka jsou dvě jídla, která mě zaručeně vrátí do mého dětství, do dob, kdy jsem léto trávila u babičky na chatě nebo do zimních dní, kdy mě tyto polévky úžasně zahřály.

Suroviny:

  • Hrnek čočky
  • Dvě mrkve
  • Cibule
  • Česnek
  • Veganské máslo/margarín
  • Hladká mouka
  • Můžeme přidat: petržel, celer, pepř, petrželovou nať

Postup:

Přes noc (nebo alespoň na hodinu) namočíme čočku do vody, aby změkla. Je třeba použít větší hrnek, než je množství čočky, protože čočka trochu nabyde. Nakrájíme si cibuli najemno a mrkev (popřípadě další kořenovou zeleninu) na kostičky. V hrnci si na oleji orestujeme cibulku tak, aby zeskolvstěla, a pak přidáme kořenovou zeleninu. Promícháme, aby se nám všechny chutě propojily a přidáme zceděnou čočku. Zalejeme vodou a přivedeme k varu. Zatím polévku nesolíme, to až na konec. Když se polévka začne vařit a čočka změkne, připravíme si jíšku. Vedle na pánvičce si rozpustíme zhruba lžíci másla nebo margarínu. Přidáme mouku tak, aby směs nezhrudkovatěla, ale nesmí být ani úplně řídká. Chvilinku restujeme, pak přidáme vodu, jíšku rozpustíme a přidáme do polévky. Povaříme alespoň 10 minut. Přidáme rozlisovaný česnek, osolíme a na konec můžeme přidat najemno nakrájenou petrželovou nať.

Jíme samostatně nebo s krajícem chleba.  Dobrou chuť

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky