Domácí sojanéza
Sojanéza je úžasná věc - můžete ji přidávat do pomazánek, využít ji jako základ na dipy nebo se hodí do těstovinového salátu. A protože dost mých receptů se bez sojanézy neobejde, tady máte recept.
Bacha, je to dost tučné :)

Suroviny:
- jeden díl sójového mléka
- dva díly oleje (slunečnicový/řepkový)
- sůl
- šťáva z citrónu
- LSD (lahůdkové sušené droždí)
Také je potřeba tyčový mixér a nádoba na mixování tyčovým mixérem (myslím takový ten válec. Vůbec nevím, jak se to jmenuje :D )
Postup:
Do nádoby si dáte díl mléka a začnete mixovat. Postupně přidáváte dva díly oleje. Olej opravdu přidávejte po kousíčkách, aby mixér měl čas vše zpracovat. Nakonec přidejte sůl, šťávu z citrónu a lahůdkové droždí.
Tipy z praxe:
Jedna důležitá věc - na sojanézu je potřeba tučné rostlinné mléko. Vyzkoušela jsem jich dost a nejlepší je právě sójové mléko (tuk se pohybuje kolem 2 g).
Pokud použijete mléko, které nemá tolik tuku, sojanéza vám nezhoustne.
Počítejte také s tím, že sojanéza nabyde zhruba o polovinu. Já používám malý hrníček. Půl hrníčku mléka a hrníček oleje je dohromady cca 150 ml ale po umixování mám možná i víc než 250 ml sojanézy.
