Italské sugo a jeho varianty
Italské sugo je klasická omáčka, kterou Italové využívají všude. Jedná se o rajčatový základ, použitelný na těstoviny, na pizzu nebo do lasagni. Receptů na sugo je tolik, kolik je italských provincií. Já sama znám asi tři recepty (jeden dokonce s bůčkem), ale vařím jen jeden v mnoha obměnách, které vám popíšu později.
Suroviny:
- Plechovka celých, loupaných, rajčat
- Česnek
- Bazalka
- Sůl
- Olivový olej

Postup:
Recept je opravdu jednoduchý. Jeden až dva stroužky česneku si nakrájím najemno. V rendlíku si rozpálím olivový olej a česnek na něm takzvaně "zpejchnu," to znamená, že ho jen jemně orestuju, aby se rozvinula jeho chuť. Česnek nesmí zhnědnout (nesmíme ho připálit), jinak by zhořknul a nebylo by to dobré. Když česnek orestujeme, což trvá třeba 20 vteřin, přidáme plechovku rajčat a osolíme. Zakryjeme pokličkou a necháme za občasného míchání cca 20 minut povařit. Italové mají svoji kuchyni založenou na jednoduchosti a rychlosti. Spousta jídel italské kuchyně lze připravit do půl hodiny. Proto souběžně s přípravou suga dáme vařit vodu na těstoviny. Když se voda začne vařit, přidám těstoviny a když jsou hotové těstoviny, je hotové sugo. Před sundáním z plotny přidám do suga najemno nakrájenou bazalku (ideálně čerstvá, ale může být i sušená).
A jak jsem říkala, sugo v této variantě můžu použít na těstoviny, pizzu nebo lasagne. Další varianty jsou vhodné hlavně na těstoviny, ale fantazii se meze nekladou.
Varianty:
U nás doma máme rádi chilli a pálivé pokrmy. Když dělám chilli sugo, nejdřív orestuji chilli papričky, nakrájené najemno, přidám pepř (pokud mi chutná), a pak pokračuji podle původního návodu.
Máme rádi i olivy. Já nemám ráda rozvařené olivy, proto je přidávám až nakonec na talíř plný těstovin a suga.
Když chci přidat uzené tofu. Sugo udělám podle návodu a mezitím si nakrájím uzené tofu na kostičky a orestuji na pánvičce spolu se solí a kořením (pepř, adžika - cokoli, co nám chutná a nepere se to s rajčatovou omáčkou). Přidám úplně nakonec stejně jako olivy - na talíř plný těstovin a suga.
A když chci pestřejší sugo? Já ráda přidávám k chilli, olivám a tofu cibuli a červenou papriku. Postup je podobný, jako u předchozích variant. Nejdřív orestuji najemno okrájenou cibuli, přidám papriku, chilli, česnek (tady už se nemusím bát, že mi česnek zhořkne), zaleji rajčaty v plechovce, osolím a je to.
Kdyby vás napadly nějaké další varianty, budu ráda, když mi dáte vědět své varianty.
