Italské sugo a jeho varianty

25.03.2019

Italské sugo je klasická omáčka, kterou Italové využívají všude. Jedná se o rajčatový základ, použitelný na těstoviny, na pizzu nebo do lasagni. Receptů na sugo je tolik, kolik je italských provincií. Já sama znám asi tři recepty (jeden dokonce s bůčkem), ale vařím jen jeden v mnoha obměnách, které vám popíšu později.

Suroviny:


  • Plechovka celých, loupaných, rajčat
  • Česnek
  • Bazalka
  • Sůl
  • Olivový olej

Postup:

Recept je opravdu jednoduchý. Jeden až dva stroužky česneku si nakrájím najemno. V rendlíku si rozpálím olivový olej a česnek na něm takzvaně "zpejchnu," to znamená, že ho jen jemně orestuju, aby se rozvinula jeho chuť. Česnek nesmí zhnědnout (nesmíme ho připálit), jinak by zhořknul a nebylo by to dobré. Když česnek orestujeme, což trvá třeba 20 vteřin, přidáme plechovku rajčat a osolíme. Zakryjeme pokličkou a necháme za občasného míchání cca 20 minut povařit. Italové mají svoji kuchyni založenou na jednoduchosti a rychlosti. Spousta jídel italské kuchyně lze připravit do půl hodiny. Proto souběžně s přípravou suga dáme vařit vodu na těstoviny. Když se voda začne vařit, přidám těstoviny a když jsou hotové těstoviny, je hotové sugo. Před sundáním z plotny přidám do suga najemno nakrájenou bazalku (ideálně čerstvá, ale může být i sušená).

A jak jsem říkala, sugo v této variantě můžu použít na těstoviny, pizzu nebo lasagne. Další varianty jsou vhodné hlavně na těstoviny, ale fantazii se meze nekladou.

Varianty:

U nás doma máme rádi chilli a pálivé pokrmy. Když dělám chilli sugo, nejdřív orestuji chilli papričky, nakrájené najemno, přidám pepř (pokud mi chutná), a pak pokračuji podle původního návodu.

Máme rádi i olivy. Já nemám ráda rozvařené olivy, proto je přidávám až nakonec na talíř plný těstovin a suga.

Když chci přidat uzené tofu. Sugo udělám podle návodu a mezitím si nakrájím uzené tofu na kostičky a orestuji na pánvičce spolu se solí a kořením (pepř, adžika - cokoli, co nám chutná a nepere se to s rajčatovou omáčkou). Přidám úplně nakonec stejně jako olivy - na talíř plný těstovin a suga.

A když chci pestřejší sugo? Já ráda přidávám k chilli, olivám a tofu cibuli a červenou papriku. Postup je podobný, jako u předchozích variant. Nejdřív orestuji najemno okrájenou cibuli, přidám papriku, chilli, česnek (tady už se nemusím bát, že mi česnek zhořkne), zaleji rajčaty v plechovce, osolím a je to.

Kdyby vás napadly nějaké další varianty, budu ráda, když mi dáte vědět své varianty.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky