Chlupaté knedlíky

Miluju brambory v jakékoli slané
formě. A se zelím a s uzeným, to je prostě mňamka. A protože
kupovaná bramborová těsta často obsahují živočišné produkty,
naučila jsem se dělat vlastní těsto.
Suroviny:
2 kg brambor typu C
hladká mouka
kysané zelí
uzené tofu
cibule
koření: pepř, sůl, paprika
postup:
polovinu brambor oškrábeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit. Druhou půlku také oškrábeme a na jemno nastouháme. Vyždímáme veškerou vodu a dáme stranou, než se nám uvaří zbytek brambor. Uvařené brambory zcedíme, rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme mouku ,sůl a hněteme. Přidáme nastrouhané brambory a zpracujeme v tuhé těsto. Pokud by bylo stále "řídké" přidáme víc mouky. Počítejte s tím, že na chlupadé knedlíky padne zhruba čtvrt kila mouky, ne-li víc. Do uvařené a osolené vody začneme postupně klást kuličky bramborového těsta. Pokud si nechcete špinit ruce, můžete použít dvě lžíce a vytvořit takové "noky." občas je vodu třeba promíchat, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vaříme zhruba 5 minut. Uvařený knedlík se pozná tak, že vyplave na povrch.
Uzené tofu si nakrájíme na malé kostičky, vodu z kysaného zelí slejeme, cibuli nakrájíme na jemno. V hrnci nebo ve wok pánvi rozpálíme olej a osmažíme tofu. K tofu přidáme koření podle chuti. Já doporučují sůl, pepř a adžiku nebo čubricu a mletou papriku (uzená lepší). Když je tofu hezky křupavé přidáme cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme zelí, pořádně promícháme a necháme pod pokličkou změknout. Podle chuti osolíme, opepříme. No a nakonec knedlíky a zelí promícháme a je to. Dobrou chuť.