Mrkev ala uzený losos

26.09.2021

Veganství je plné různých chutí. A hlavně se dá věrně napodobit i chuť živočišných produktů, aniž bychom ublížili jakémukoli zvířeti :)

Mrkev na způsob uzeného lososa je docela levný, ale časově trochu náročnější recept. Takže pokud chcete pohostit návštěvu, začněte připravovat tuto pochoutku alespoň tři dny předem.

Suroviny:

  • půl kila mrkve
  • 1  až 1 1/2 kg soli
  • rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový)
  • tekutý kouř
  • nori řasa

Postup:

Tekutý kouř je úžasná surovina, která vám z pohodlí domova "zaudí" nejrůznější potraviny. Dávejte si ale pozor, ne všechen tekutý kouř je čistě rostlinný (já používám značku Colgin - půllitrová lahev stojí zhruba 250 Kč ale vydrží strašně dlouho).

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Do menšího pekáče dáme na dno sůl na kterou poklademe omytou, osušenou, neoloupanou mrkev. Zbytkem soli zasypeme mrkve, aby nevyčuhovaly. Pečeme hodinu a půl. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout (ideálně přes noc).

Vychladlou mrkev vysvobodíme ze soli a opatrně oloupeme. Já používám tenký nůž, kterým zajedu podélně pod slupku, kterou tak proříznu a slupka se pak lépe sloupne.

Oloupanou mrkev nakrájíme na tenké plátky a skládáme do menší sklenice. Na dno sklenice dávám kus nori řasy, která tak zvýrazní imitaci rybí chutě.

Ve vedlejší misce si smícháme olej se lžící tekutého kouře. Směsí zalijeme plátky mrkve. Nechte odstát alespoň den, nejlépe dva.

Uzená mrkev se nejlépe hodí na chlebíčky.

Dobrou chuť

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky