Plněné papriky sójovým granulátem

Na podzim prostě nejlepší jídlo. Úroda paprik je veliká a papriky jsou proto levnější. Jako malá jsem plněné papriky vážně nemusela, strašně mi vadila ta konsistence rozpečené papriky. Proto jsem vždycky vyjedla vnitřek a papriku jsem nechala. Až časem jsem vzala papriku na milost a objevila některé její chutě. A plněná paprika je prostě top.
Suroviny:
pytlík sójového granulátu
4 - 6 paprik
rajčatové pyré
rajský protlak
cibule
koření: pepř, sůl, adžika,...
mouka na zahuštění (nebo jakákoli bezlepková varianta)
Postup:
Dáme si vařit vodu, kterou pořádně osolíme, přidáme sójovou omáčku a další koření, které nám chutná (pepř, adžiku, kari,...). Když se voda začne vařit, přidáme sójový granulát a vaříme zhruba 15 minut. Slejeme a necháme vychladnout. Když pospícháte, můžete granulát proprat studenou vodou. Sóju je třeba vyždímat a nechceme si u toho spálit ruce :)
Vyždímaný granulát dáme do misky, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, pepř, sůl, adžiku (nebo jinou směs koření) a pořádně uhněteme. Aby měla směs tušší konzistenci, můžeme ji zahustit moukou, ale protože směsí budeme plnit papriky, není to úplně třeba. Papriky naplníme a dáme do zapékací mísy vylité olejem. Pečeme na 180°C. Papriky úplně nepřeplňujeme, protože jakmile se začne paprika péct, začne se smršťovat a náplň z ní poleze ven.
Když se paprika peče, uděláme si rychlou rajskou. Do rendlíku si dáme rajské pyré a rajský protlak, osolíme a dáme cca lžíci cukru, aby rajská nebyla moc kyselá. Přidáme hrnek vody s dvěma lžícema mouky. Povaříme deset minut a pak přidáme k paprikám. Pečeme zhruba ještě 20 minut.
Podáváme s rýží. Dobrou chuť.
