Polentové hranolky

Polenta je taková kaše z kukuřice. V Itálii se běžně používá jako příloha. Tady je recept na hranolky z polenty, které jsou chutné a připravují se s minimem oleje. Příprava trvá trochu déle, ale vyplatí se to :)
Suroviny:
- kukuřičná polenta
- Koření dle chuti (může být tymián, rozmarýn, provensálské, adžika, čubrica...)
- sůl
Postup:
Polentu připravuji v poměru 2:1. Dva díly vody, jeden díl polenty. Pro dva lidi bohatě stačí 2 hrnky vody a jeden hrnek polenty (polenta hodně nakyne). Nejdřív dejte vařit osolenou vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte polentu a míchejte. Polenta velice rychle zhoustne a je potřeba pořádně rozmíchat všechny hrudky. Zhruba po minutě, dvou můžete vypnout sporák a nakonec vmíchat do polenty koření.
Mezitím si na stůl rozložte pečící papír na který vyklopíte ještě horkou polentu (kdyby polenta vystydla, měli byste hroudu, ze které už nic neuděláte). Polentu stěrkou nebo vařečkou rozprostřete po pečícím papíru tak, aby byla všude zhruba půl centimetru tlustá. Snažte se i udržet tvar obdelníku, aby vám pak vyšly pěkné hranolky. Takto nechte polentu vystydnout půl hodiny až hodinu.
Troubu si rozehřejeme na 160°C a plech pokapeme olejem. Polentu nakrájíme na velikost hranolek a rozložíme na plech vedle sebe. Pečeme zhruba 40 minut, pod 20 minutách otočíme.
Podáváme jako přílohu nebo jako chuťovku s dipem. Výborná je sladkokyselá omáčka, česnekový dip nebo dip z pečených paprik.
TIP: při vmíchávání koření do polenty můžete přimíchat i trochu vegasnkého sýra
Dobrou chuť
