Tataráček a škvarková

Veganská strava je pro laické oko jen hromada zeleniny, kamení a kořínků. Spousta lidí ale netuší, jak moc může být rozmanitá.
Různé druhy jídel mají v sobě různý podíl bílkovin, sacharidů, vitamínů apod. A když ze svého jídelníčku odstraníte maso a mléčné výrobky, musíte své jídlo vyvážit jinak. Ze zeleniny vše potřebné nedostanete...
Na naše první rande jsme šli s Kájou na piknik na pražský Střelecký ostrov s tím, že si v Tescu nakoupíme různé chleby a pomazánky.
Ve větších obchodech mají koutky se zdravou výživou, mimo jiné i s veganskými produkty. Vždy jsem kolem těchto koutků procházela bez povšimnutí, takže jsem si nikdy nevšimla, jaké produkty, které obchody nabízejí.
Chvilku trvalo, než jsme s Kájou tento zastrčený koutek uprostřed Tesca na Národní našli, ale když se tak stalo, zůstala jsem jen zírat. Vůbec jsem netušila, kolik druhů veganských pomazánek existuje. A pak jsem se přes celý obchod rozesmála. Názvy většiny pomazánek hlásaly: "Tataráček", "Škvarková", "Mexická", apod. Myslela sem si, že vegani se odmítají podílet na utrpení zvířat. To jim ale nevadí pojmenovávat jídlo po masových výrobcích? Kája mi to nebyl schopný vysvětlit. Koupili jsme si "Tataráček", chleba a šli si sednout na ostrov. Pomazánka byla vynikající.
S odstupem času a po hromadě uvařených, upečených a udušených jídel nejsem stále schopná odpovědět na onu, pro někoho jednoduchou, otázku: "Proč, když se nechci podílet na utrpení zvířat, pojmenovávám jídla po výrobcích z masa?"
Jak ale pojmenovávat veganská jídla, aby to nepřipomínalo maso? Sekaná by se mohla jmenovat "Sójové kousky ve tvaru velké šišky," klobásky by byly "Zeleninová směs se seitanem ve tvaru elegantního doutníčku," a hamburger "Osmažená placka z čistého lepku vložená do rozkrojené housky, plněné zeleninou."
Myslím, že přeci jen zůstanu u sekané, klobásy a hamburgeru a třeba se mi podaří jednoho dne vymyslet lepší a kratší názvy.