Tortilové placky
Tortily - geniální jídlo na cesty. Placky můžete využít k zeleninovým tortilám (recept ZDE) nebo na fazolové burrito. Nad receptem jsem přemýšlela od chvíle, kdy Kaufland přestal vyrábět svoje veganské placky, protože ty jediné byly použitelné. Ostatní tortily mají mnoho éček a živočišných složek. Veganské placky se občas někde prodávají, ale stojí nekřesťanské peníze.

Přitom je to tak jednoduché....
Suroviny:
- hladká mouka
- lžička aktivního droždí (nebo cca čtvrtka kostky)
- sůl
- voda
- cukr
Postup:
Droždí smícháme s trochou cukru, přidáme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek. To trvá zhruba 10 minut. Poté přidáme hrnek vlažné vody a sůl. Postupně přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne pevné, mírně lepivé těsto. To necháme při pokojové teplotě pod utěrkou kynout alespoň půl hodiny.
Na pomoučený vál si z těsta lžící nabíráme bochánky, které rozválíme na tenkou placku tlustou maximálně 2 mm. Je třeba pořádně moučit vál i váleček, jinak se těsto přichytí. Placky smažíme na suché pánvi zhruba minutu z každé strany. Placku dělejte tak velkou, jak velkou máte pánvičku :)
Doporučuji balit tortily nebo burrita ten den, kdy vyrábíte placky. Další den se placky začínají trhat a velice špatně se do nich balí. Pak je třeba je před balením zlehka rozehřát v mikrovlnce nebo dát do předehřáté trouby (ne víc jak 80℃).
Dobrou chuť
